PORTHUSETS LANGE HISTORIE
Historien om Porthuset på Hallindskovvej begynder allerede i 1764. Indtil da var skovene i området ejet af kongen, hvilket vil sige, Frederik den 5.(1746-1766). Af en eller anden grund satte han skovene på auktion, og det blev kammerherrer på Valdemars Slot, Niels Juel, der i 1765 fik skøde på skovene.
På et ikke nærmere angivet tidspunkt blev der opført et hus. I en bygningshistorisk redegørelse fra 1979 oplyses det: 1801: Et skovfogedhus beboes af Niels dagplejer, består af et forhus, 12 fag, 1 etage, egebindningsværk og behængt på 2 fag indrettet til beboelse og en port igennem, med 2 skorstene”.
I 1827 hed det i branddtaxationsprotokollen, at der er to kakkelovne - og “port midt gennem huset”.
1849 står tømmerhandler H. Pedersen som ejer af Porthuset, og 1861 har en Hans Rasmussen erhvervet bygningen. Enke Marie Rasmussen sælger i 1886 til Sophus Weber. I de følgende år danner huset indgang til den store frugtplantage, som familien grundlagde.
I tidens løb blev der foretaget enkelte ændringer på huset. Kvisten blev hævet til flugt med bygningens kip og spir opsat.
I 1953 køber skibstømrer Frederik Larsen og Harris Larsen Porthuset. I 1970 opføres en tilbygning med stue og badeværelse. Centralvarme indlægges.
I 1979 står Else Kathrine Larsen og Vibeke Elvira Wichmann Rasmussen opført som ejere.
I oktober 1985 skrev Fyns Amts Avis: “Porthuset fik sin værdighed tilbage”. Bag den overskrift lå, at det var lykkedes Forenigen for Bygnings- og Landskabskultur for Sydfyn, at få bygningen fredet. Ydermere var der bevilget penge fra forskellige fonde til et nyt tegltag, nyt spir, nye døre og delvis nye vinduer. Hertil kom der isolering af hele bygningen.
Der kom flere og flere biler, og der opstod efterhånden stort vivar, når den firehjulede trafik skulle igennem porten i det gamle hus . Først I 1992 blev Lindenskærsvej forlagt, så bilerne fra da af skulle køre uden om Porthuset. Derefter var det kun den tohjulede og gående trafik, der kan komme igennem porten.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv 2025.
Kilder: Bygningshistorisk Tilbagedatering, Arkitektfirmaet Benedicte & Poul Erik Finds Tegnestue, Aarhus, 1979. Artikler i Fyns Amts Avis.
Porthuset var omkring 1960 noget forfaldet. Foto Svendborg Byhistoriske Arkiv.
Porthuset blev fredet i 1985 og fik dengang en omfattende istandsættelse. Foto Svendborg Byhistoriske Arkiv